Március elején egy rendkívül színvonalas és szakmailag is sok érdekességgel kecsegtető szimpóziumra kaptunk meghívást a Pro-Feed jóvoltából a Velencei-tóhoz. A gyönyörű helyszín, a szíves vendéglátás, az érdekes és változatos előadások nem okoztak csalódást egyetlen vendégnek sem.
A szimpóziumot Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója nyitotta meg, és egyben ő vezette le a szimpózium előadásait is. Beszédében kiemelte, hogy mekkorát változott a világ, hogy a mai gyors információáramlásnak köszönhetően sokkal gyorsabban és egyszerűbben gyűjthetünk adatokat, azonban a források tekintetében nagyon óvatosnak kell lenni, hiszen nem minden elérhető információ hiteles, és ennek sajnos szakmai oldalon is nyoma van. A saját adatbázisaikból osztott meg a közönséggel néhány információt az ágazat jelenlegi helyzetéről, a területi sajátosságokról (a baromfitelepek eloszlása a Nyugat-Dunántúlon és a délkeleti országrészben koncentrálódik), valamint arról, hogy a jelenlegi tervek és számadatok alapján 2025-ben a brojler- és a pulykaágazat 7-8% növekedést tervez, de a többi baromfifaj esetében is jelentős növekedés várható.
Pedro Medel (Innovabiotics) a baromfibél-egészségügyről tartott nagyon szemléletes előadást. Kiemelte, hogy a bél egészségét mindig holisztikus szemlélettel kell vizsgálni, hiszen itt ütköznek ki az immunrendszer, a takarmányozás, a bélnyálkahártya és a mikrobiom összefüggései, és ezek együttesen határozzák meg a termelés eredményességét. Elemezte, milyen tényezők befolyásolják ezt az összetett rendszert (pl. hőstressz, szállítási stressz, higiénia), illetve, hogy milyen biomarkerek segítenek minket a hiányosságok feltárásában és a bélrendszer integritásának általános megítélésében. Takarmányozási oldalról kiegyensúlyozottsággal, pre- és probiotikumokkal, inert és erjeszthető rostok kombinációjával, szerves savak alkalmazásával és enzimek alkalmazásával tudjuk támogatni a bélhámsejtek megfelelő állapotát és működését, azonban nagyon figyelni kell arra, hogy ezek a folyamatok sokrétűek, minden mindennel összefügg, és egyik irányba sem szabad szélsőségesen elmozdulni.

Mariana Nascimento a Sapiens program működését mutatta be a jelenlévőknek. A Sapiens egy mesterséges intelligenciát használó program, amely minden állatfajból összegyűjtött adatbázisok alapján képes előrejelezni a mikrobióta alakulását, a megjelenő metabolitokat, mikrobiológiai folyamatokat, megállapítani a beavatkozási lehetőségeket és meglehetősen nagy pontossággal megjósolni azok hatását, eredményességét. Az előtte levő előadáshoz kapcsolódva részletes példákon keresztül mutatta be, hogy a bél mikrobióta elemzését milyen folyamatokkal, milyen biomarkerek vizsgálatával végzik. Az induló mikrobióta genetikai szekvenálással nagy pontossággal kiismerhető, és az adatbázisok, folyamatok ismeretében megadható az ún. robosztussági index, amely az eredményességet befolyásoló tényezők kombinációját veszi figyelembe, így pontosabb, súlyozottabb képet ad, mint a mikrobiom diverzitásának ismerete.
Magdalena Couste az Aleris képviseletében ismét izgalmas világba kalauzolt el bennünket. Előadása szorosan épült a korábbi két előadás témájára, azt mutatta be, hogy a korábbiakban megismert bél mikrobióta hogyan befolyásolható a lehető legjobb termelés érdekében. A ProVillus termékcsalád célja, hogy úgy módosítsa a bél mikrobiomjának összetételét, hogy az a helyzethez a legmegfelelőbb legyen és stabilan fennmaradjon az állatban. Ezt speciális mikroorganizmusok bejuttatásával érik el, amelyek alkalmazásával javul a bélflóra, jobb az állat általános egészségi állapota és javul a teljesítmény is.
Tania Soenens az eddigiek ismeretében bemutatta az Eastman koncepcióját a szalmonella elleni védekezés tekintetében. Bemutatta a leghatékonyabb kontrollálási pontokat, ellenőrző intézkedéseket, valamint a szerves savak hatását a takarmányban, amelyek jó hatásfokkal alkalmazhatóak a Salmonella terjedésének megelőzésére, kiküszöbölésére. Több kísérlet példáját is láthattuk a termékük hatékonyságának bemutatására, megismerhettük a hatásmechanizmust és az eredményesség visszamérésének lehetőségeit.

Ebéd után ismét Pedro Medelt hallhattuk a tojáshéj minőségi összefüggéseinek vizsgálatáról. A gazdaságossági szempontok egyre inkább arra késztetik a termelőket, hogy minél hosszabban termelésben tartsák a tojótyúkokat, azonban ez sokszor a tojáshéj szilárdságának romlásával jár. Ennek élettani okairól, a genetikai fejlődés következményeiről mutatott érdekes összefüggéseket, majd bemutatta a takarmányozási lehetőségeket ennek javítására. Itt is, mint általában, kulcsfontosságú a megelőzés, vagyis a teljes tojóperiódus megfelelő menedzselése takarmányozási oldalról. Szintén nagy jelentőségű a tojóperiódus végén tapasztalható tojásméret-növekedés visszafogása, minimalizálása, amelyre a takarmány beltartalom, a szemcseméret, illetve élettani tényezők is befolyással vannak.
Utolsó előadásként Jedrzej Standar beszélt a mikotoxinok okozta kihívásokról az EW Nutrition képviseletében. A mikotoxinok sok kárt okoznak a termeléskiesés, az egészségügyi problémák és az ökonómiai hatások révén, melyek jelentős költségnövekedést eredményeznek a termelőknek. Felhívta a figyelmet a különböző penészek elleni védekezés fontosságára is, hiszen vannak, amelyek már a szántóföldön megjelennek, de vannak, amelyek csak a tárolás során szaporodnak fel, így a teljes takarmányelőállítási folyamat során figyelemmel kell kísérnünk a toxinszintek alakulását. Szemléletes ábrákkal, képekkel illusztrálta a mikotoxinok kártételét, kiemelve, hogyan ismerhetjük fel, ha ez okoz problémát az állományunkban. Bemutatta a megelőzés hatékony módszereit is a toxinkötők alkalmazásával, működésük megismertetésével.
Színes, tartalmas előadások hangzottak el, a szünetekben értékes beszélgetések zajlottak a szakma képviselői és az előadók közt, összességében egy igen értékes, informatív szakmai napot tölthettünk el a szimpóziumon. Köszönjük a Pro-Feed-nek a meghívást!
Szentirmai Eszter
szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

